Hemmaåkarnas bästa tips!

Vad ska man tänka på när man åker Tornedalsloppet? 
Vi ställde frågan till två rutinerade hemmaåkare: Segraren i Tornedalsloppet 2016, Mikael Norberg, tävlande för Piteå Elit samt Heli Lehto, elitmotionär i skidklubben Team Koskitalo, Övertorneå.

What should you keep in mind when skiing a 45 kilometre long race like Tornedalsloppet?
We´ve asked two local skiers about their pro tips on how to perform at your best during Tornedalsloppet!

Mikael Norberg, Piteå Elit.
Moderklubb: SK Gränsen
Segrare av Tornedalsloppet 2016.
Fyra världscupstarter.
SM-brons stafett 2016.
Fyra individuella topp-10 placeringar SM.

Hej Mikael! Hur skulle du beskriva Tornedalsloppet?
How would you describe Tornedalsloppet?

– Tornedalsloppet är en väldigt trevlig tävling. Man åker från A till B, vilket alltid är roligt då man får uppleva mer än om man varvar på någon kortare slinga. Dessutom är det väldigt lätt för publiken att följa loppet, då den går längs älvdalen nära bilväg samt passerar flera byar längs vägen. Min favoritdel av banan är helt klart efter Kuivajärvi där det blir något mer kuperat och sista milen är igång.
– As a race, Tornedalsloppet has a lot to offer. You start at point A and finish at point B, no laps or repetition, which makes the experience more fun. I also appreciate the interaction with the public, cheering us on during the race. The race course is easy to follow by car or from certain checkpoints, so as a skier you get a lot of people cheering on you along the way. My favourite part of the race is the last 10 kilometres from Kuivajärvi and onwards, the hills get steeper, but the finish line is closer and that makes it a very inspiring part of the race.

Hur många gånger har du åkt loppet?
How many times have you participated in the race?

– Tre gånger har jag deltagit i det 45 km långa loppet och är såklart mest nöjd med 2016 års lopp där jag korsade mållinjen först av alla. Efter en andra och tredjeplats i tidigare lopp, kändes det skönt att gå i mål som segrare i loppet. Som yngre brukade jag åka de kortare distanserna, från Kuivakangas och Vanhaniemi (11 och 23 km).
– I´ve raced the 45 K-race three times. Naturally, I´m most pleased with my victory in 2016, after finishing second and third in the previous years. It was a great feeling finishing first in my hometown. When I was younger, I used to ski the shorter distances, 11 K and 23 K.

Hur ser en typisk uppladdning ut inför ett 45 km lopp, vad äter du helst kvällen innan och till frukost samma dag?
How do you prepare yourself before the race? How do you fuel up?

– Jag ändrar inget i kosten inför en tävling, utan håller mina vardagliga rutiner. Då blir det inga överraskningar. På kvällen äter jag fil med lite kvarg, blåbär, tranbär, banan, nötter och müsli, kokt ägg och en macka eller två. Till frukost kör jag havregrynsgröt med lingon, tranbär, banan, nötter, kanel, kokt ägg och en eller två brödskivor med diverse pålägg samt en stor kopp kaffe.
– I don´t change anything in my diet, I try to stick to my routines. On the night before, before I head to sleep, I usually eat yoghurt or quark with berries, nuts and müsli, boiled eggs, and a sandwich or two. For breakfast I go for oatmeal with lingonberries, cranberries, nuts and bananas, boiled eggs and sandwiches and a large cup of coffee.

Till sist, har du några tips att bjuda på till alla motionärer som tänker delta i loppet för första gången?
Finally, any tips for the first time-skier?

– Se till att ha bra utrustning. Rätt skidor är viktigare än dyra vallor. Åk gärna några längre pass innan tävlingen så du vänjer dig vid den långa åktiden. Skidåkning är roligt. Ta inte tävlingen på för stort allvar utan njut av den folkfest det verkligen är.
– Make sure you have the right equipment. Having the right ski, adjusted to your weight, length and ability is way more important than spending money on expensive waxes. Try to make time for a couple of longer training sessions before the race, so you get used to being active for many hours. But remember: Cross-country skiing is fun. Don´t be too serious, enjoy your race!

Heli Lehto
Team Tornedalen
Övertorneå

Hej Heli! När åkte du Tornedalsloppet för första gången?
When did you ski Tornedalsloppet for the first time?

– Jag började åka längdskidor hösten 2010 och bestämde mig för att åka mitt första Tornedalslopp samma vinter, det vill säga 2011. Min första upplevelse av loppet var sådär, skidorna hade nästan inget fäste. Men jag tog mig i mål på ren vilja.
– I started cross country-skiing as a beginner in the fall of 2010 and decided to participate in Tornedalsloppet the same season, in 2011. My first race was tough, I had very little grip wax under my skis. But I made it! 

Vad var det svåraste i början? 
What did you find most challenging in the beginning?

– Som förstagångsåkare var det mycket att tänka på. Som det här med vallning.
Jag lärde mig direkt att valla själv: köpte vallabord, strykjärn, massa grejer. Det är ju inte så lätt, men man lär sig allt eftersom. Jag tränade i garaget och vallade familjens skidor inför olika skidturer vi skulle ut på!
– As a beginner, I found it most challenging to learn how to was my skis. Obviously, you don´t have to do that for yourself, but I wanted to learn in order to be able to prepare my own skis. I practiced waxing my own skis before my training sessions and invested in waxing equipment and learned along the way.

Vad skulle du ge för råd till motionärer som funderar på att åka loppet?
What would you say to someone who is considering signing up for the race?

– Det är verkligen värt att prova på att åka Tornedalsloppet, dessutom kan man ju välja en kortare sträcka om man inte vill åka hela vägen från Svanstein till Övertorneå första gången. 
– Go for it, just try skiing the race! If you are not sure you are physically up for the full race, try half the race from Vanhaniemi or start with the even shorter race from Kuivakangas.

Och om man är osäker på om man rent fysiskt klarar av att åka loppet? 

What kind of training background do you need to be able to ski the race?

– Med en varierad träningsbakgrund klarar du av att genomföra loppet. Förutom att åka längdskidor, så löptränar jag, cyklar, styrketränar, åker rullskidor, går stavgång och så vidare. Jag älskar att träna utomhus och mångsidig träning gör att kroppen håller bättre! Under loppet kan orken variera. Min favoritdel av loppet är den sista milen från Folkan i Kuivakangas till mål. När man passerat där, och målet är nära, känns det oftast som att jag blir piggare och mer avslappnad i min åkning igen.
– If you are physically active and used to training, you should be fit enough to complete the race. I like to ski, run, bike, train at the gym and I think versatility is key to staying injury free. During the race you can experience fatigue, but I think you get more energetic when you start approaching the finish line. When you reach Kuivakangas, you have 11 kilometres to go. I usually get more energetic and inspired at that point, knowing that the finish line is so near.

Helis bästa råd till dig som inte åkt Tornedalsloppet tidigare:

  1. Klä dig inte för varmt. Det ska vara lite kallt innan man börjar åka, för det går snabbt att bli varm.
  2. Skidåkarglasögon är jättebra när det är soligt eller snöfall.
  3. Jag brukar ha med mig några förpackningar med energigel längs vägen. Jag har inget vätskebälte, dricka får man ju längs vägen.
  4. Frukost är viktigt. På morgonen äter jag gröt, ägg, rödbetsjuice. Men ibland har jag varit så nervös att jag nästan inte har kunnat äta nästan alls.
  5. Även dagarna innan loppet är det viktigt att ladda med bra kolhydratrik mat, som pasta.
  6. Vila kroppen. Inga långa, hårda jobb- eller träningspass innan loppet.
  7. Valla om dina skidor med mer fästvalla om det behövs. Det är jobbigt att åka 45 kilometer med bakhala skidor.
  8. Glöm inte att dricka ordentligt! Även om du inte är törstig, drick!
  9. Fundera inte på tiden så mycket. Bara att genomföra loppet är en härlig känsla. Väl i mål känner man verkligen att det var värt det!

My top tips to the first-time skier!

1. Don´t dress to warm! Before the start it´s normal to be a bit cold. Once you´ve started, you will get warm soon.

2. Skiing glasses are great. They protect your eyes from both sunshine and snowfall.

3. Carrying your own beverages/water is unnecessary, there are service stations along the way that will serve you drinks. I carry a couple of energy gels (with sugar/carbs and caffeine) that I eat along the way.

4. Breakfast is important! I eat oatmeal, beet juice and boiled eggs. Sometimes I´ve been so nervous, I haven´t been able to eat. But you have to.

5. Make sure you eat well on the days before the race. Carbohydrates are good, fill up with food like pasta.

6. Rest. Don´t go out on long hard training sessions.

7. Add more gripwax to your skis during the race if you are struggling with the grip under the skis. It´s worth it. Keep grip wax in your pocket or ask for help along the course.

8. Don´t forget to rehydrate! Grab a sports drink or water on every service station, even if you are not thirsty.

9. Don´t worry about your finishing time. Just completing the race is a great feeling. Enjoy your race and keep your focus on the finish line! It´s worth it!

Text: Annika Lantto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *