Skidäventyret

Sedan 1968 har Tornedalsloppet samlat såväl elitskidåkare som motionärer att skida den 45 kilometer långa sträckan från Svanstein till Övertorneå. En skidutmaning som passar såväl den hårdsatsande skidåkaren som vill åka fort, men också åkaren som vill passa på att uppleva loppet som den naturupplevelse det är.

Since 1968, Tornedalsloppet has been a race for both professional skiers and athletes as well as children and senior skiers. Tornedalsloppet is a race suitable for both fast racers as well as skiers looking for a nature experience. 

Från foten av berget Pullinki i Svanstein, vid slalomanläggningen Svanstein Ski startar resan.

Åkarna inleder en klättring upp mot berget Kynsivaara och därefter nedåt, söderut mot byn Juoksengi och passeringen vid polcirkeln, där snabbaste dam och herr i tävlingsklassen tävlar om spurtpriset. Här kan publiken följa åkarna längs väg 99, vid den första vätskekontrollen.

Från Juoksengi bär det vidare och så småningom har man tagit sig halvvägs, till starten för 23 kilometersloppet från Vanhaniemi, även denna vid väg 99. Från Vanhaniemi väntar en varierande åkning, med uppförslutor när man närmar sig Kuivakangas, där starten för 11 kilometersloppet går.
Väl i Kuivakangas är det bara att samla sina krafter, svepa en mugg med blåbärsdryck och sikta in sig mot målet på Idrottsplatsen i Övertorneå, där publiken väntar.

Snabba fakta:

Rekordtid, 45 km herrar: Johan Häggström, 2014, 1:46:03
Rekordtid, 45 km damer: Emma Bergström, 2014, 2:05:41

Antal vätskekontroller: 6 stycken (Vid 8, 17, 22, 29, 33,5 och 40 km samt vid målet.
Vad gör man med överdragskläder
na? Packa dina kläder i en påse innan start och lämna av vid utsatt plats. Kläderna körs med buss till målområdet i Övertorneå (Övertorneå IP)
Var duschar man? Dusch och bastu finns vid IP i Övertorneå.

Prisceremoni: Vid målet Övertorneå

En av de mer långväga deltagarna i 2017 års Tornedalslopp, var Karen Messenger från Canmore som befann sig i Sverige under hennes egna skidturné Tour de Fun.

Karen Messenger tävlar för skidklubben Rocky Mountain Racers och slutade sexa i tävlingsklassen för damer, D21.

Speakern Göran Lahti hann med en kort intervju med henne efter målgång:

Vädret brukar vara gynnsamt för längdskidåkning under Tornedalsloppet, såsom det ofta är under vårvintern i mars i Tornedalen. Oftast har arrangörerna haft vädergudarna med sig och åkarna har fått åka med vinden i ryggen och solen i ansiktet.

Men, ibland ställer vädret till med bekymmer i spåren. Som 1976 då det var rejäl motvind och blötsnö i luften. 2010 snöade det hela natten till söndag fram till start, så att alla spår försvann. Arrangörerna tvingades dra nya spår med skoter just innan start. 2017 var en vacker dag, men blåsig och med temperaturer på plussidan. Det bidrog till långa åktider just det året.

Vad gäller klädsel så är det ofta tävlingsdress som gäller, både elit och motionärer. Loppets relativt sena start (10.30) gör att eventuell nattkyla hinner bytas ut mot några minusgrader dagtid. Kylan nattetid brukar dock borga för hårda spår som håller väl för den långa raden av skidåkare. 

Närheten till Finland gör att Tornedalsloppet av tradition många åkare från vårt grannland på andra sidan Torne älv. Två av dem som åkte Tornedalsloppet 2017 var Sven-Erik Sjölund och Johnny Blomqvist från Larsmo, Österbotten.

Elisabet Harju, Korpen Övertorneå tillhörde en av hemmaåkarna i tävlingsklassen för damer 2017.