Så halverade Raggi sin åktid i loppet

När Raggi Steinsen ställde sig på startlinjen för Tornedalsloppet för första gången, hade han åkt sammanlagt 40 kilometer skidor. I sitt liv.
45 kilometer senare gick han i mål på Idrottsplanen i Övertorneå, trött men inte avskräckt. Tvärtom.
Det första Tornedalsloppet 2009 skulle inte bli det sista för islänningen som flyttade till Norrbotten.

– Det började med att jag flyttade till Tornedalen från Island hösten 2008, 33 år gammal. Då hade jag aldrig stått på längdskidor. Jag hörde talas om Tornedalsloppet och bestämde mig för att köra loppet. I förrådet hittade jag gamla Kneissl-skidor och våren 2009 åkte jag loppet första gången. Då hade jag åkt 4 mil skidor totalt i mitt liv, och mitt längsta pass var 10 km när jag testade att åka en gång från Svanstein till Juoksengi innan loppet.

Raggi kom i mål på 4:16, 2 timmar efter vinnaren. De flesta hade gått hem då, förutom hans familj som stod och väntade, berättar Raggi Steinsen och skrattar.

– Efter det har jag åkt Tornedalsloppet alla år, förutom 2010 då jag drog av hälsenan tre veckor innan loppet. Samma dag hade jag köpt nya skidor av Sven-Olov Jönsson på Sportmagasinet, som fick stå i förrådet till nästa höst!

– 2011 åkte jag på mina nya fina skidor, hade åkt ca 9 mil innan loppet och kom då i mål på 3:23, ungefär en timme efter vinnaren.

2012 bestämde sig Raggi för att öka träningsdosen. Innan Tornedalsloppet hade han åkt totalt 34 mil på skidor. Mållinjen passerades på tiden 3:07, 40 minuter efter vinnaren.

– Året därpå, 2013 blev det inte lika mycket träning som året innan, bara 21 mil i benen innan loppet. Så det gick som det gick. Helt slut i Kuivakangas, tänkte hoppa av där, men tog mig till slut till Övertorneå. Helt knäckt. Tid 3:41, 1:40 efter vinnaren, konstaterar Raggi.

2014 bestämde sig Raggi för att satsa på loppet igen. Med 67 mil åkta innan loppet, var siktet inställt på nytt personligt rekord:

– Jag hade förberett mig bättre, inte bara träningsmässigt, utan också satsat på nya Speedmax-skidor från S-O på Sportmagasinet. På tävlingsdagen var det rekordsnabbt före och jag kom i mål på tiden 2:22, 36 minuter efter vinnaren, berättar Raggi.

Efter den fina tiden i Tornedalsloppet 2014 valde Raggi att åka Vasaloppet för första gången. Med tiden 05:49:50 åkte han in över mållinjen i Mora på en finfin tid. Formen var god. Men så hade han tränat mycket mer den säsongen också;

Jag hade hunnit med 130 mil skidåkningen det året och åkte in på samma tid som året innan, men nu bara 20 minuter efter vinnaren. Året därpå, 2016 tränade jag ungefär som 2015, och med drygt 130 mil i benen kom jag i mål i Övertorneå på min snabbaste tid 2:06:53, och nu 18 minuter efter vinnaren, berättar Raggi.

– År 2017 hade jag ungefär samma träningsmängd som 2015 och 2016, och hoppades på att vara i mål 15 min efter vinnaren, berättar Raggi.

Men med ett riktigt slaskföre och hårda vindar, blev tiden en annan, 2:41:39.
30 minuter efter segraren.

Raggis åktider och träningsdagböcker är ett exempel på hur man med en målinriktad satsning kan kapa rejält med tid i den totala åktiden. Och att jämföra sluttid med segraren i loppet, är en bättre värdemätare på formen, än att ständigt försöka kapa sin personliga rekordtid på sträckan. Har man otur, kan vädret ställa till det, även om formen skulle varit på topp just den dagen.

– Tornedalsloppet har varit ett återkommande mål i min träning. Att köra samma lopp år efter år är ett roligt och inspirerande sett att se hur man utvecklas. Man får se hur länge utvecklingen håller i sig, man blir ju inte yngre, skrattar Raggi och önskar alla andra åkare stort lycka till i spåret.

Text: Annika Lantto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *